Alleen op de wereld

Max magazine

Onlangs ben ik geintervieuwd voor omroep max, voor de rubriek: Mijn leven. Men zocht iemand die op zijn 50e geen ouders meer had. Dat vond ik in eerste instantie niet bijzonder, daar ik op mijn 40e al geen ouders meer had, sterker nog, op mijn 30e al niet meer. Lang was ik wat dat betreft een buitenbeentje, een soort alien. Al mijn vrienden hadden nog ouders. Inmiddels ben ik op leeftijd (55) waarop meer leeftijdsgenoten een ouder moeten missen. Ik heb een pagina gemaakt met boeken over het gemis van een ouder op jonge leeftijd, zie zonder ouders.

Journaliste Marieke van der Heijden kwam op een stormachtige dag in november 2017 op bezoek. Tijdens het gesprek moest ik soms zoeken naar woorden om mijn emoties van toen terug te halen. Het schrijven over hun leven en dood (Het verdwenen thuis en tot zwijgen gebracht), bracht meer verwerking van mijn rouw op gang. Elke keer als ik herschreef was ik weer op die plek waar alles gebeurde.

Mijn eerste doel met deze boeken was om een goed leesbaar boek neer te zetten. Daarnaast hoop ik dat een ander erdoor geraakt wordt. De therapeutische werking voor mezelf zie ik als een mooi bijproduct.

Alleen op de wereld

Als titel voor het artikel is gekozen voor: alleen op de wereld. Marieke heeft mij op de dijk gefotografeerd, op loopafstand van mijn huis. Als ik aan: Alleen op de wereld, denk komt het prachtige boek van Hector Malot over het weeskindje Remi in mijn gedachten. Dit boek kreeg ik op mijn negende als eerste eigen boek. De laatste jaren is het door tekenfilms en een hernieuwde uitgave weer in de aandacht gekomen. Als kind was ik diep geraakt door de grote moeilijkheden die dit jongetje meemaakte in zijn leven. Mijn oude exemplaar is van 1971 en heeft nog van die mooie tekeningen, die dramatisch zijn situatie schetsen. (foto).

Mijn leven

Op deze foto sta ik met een deel van de dagboeken van mijn moeder. Aan haar schrijfsels heb ik veel gehad toen ik zelf kinderen kreeg.  In haar dagboeken beschreef ze hoe ik was als kind en maakte er leuke tekeningen bij. Dat gaf een bijzondere herkenning van mijn eigen situatie. Het voelde alsof ik mijn moeders ‘stem’, er doorheen hoorde. Al had ik natuurlijk liever in het echt met haar gepraat, helaas kon dat niet meer.

Op 17 januari kreeg ik het exemplaar thuisgestuurd, hij heeft een koninklijk tintje! Het is de tv gids van week 3 , 20 t/m 26 januari 2018 Max magazine De tekt is hier onder beter te lezen.

Please follow and like us:

About the author

Geef een antwoord