Rouw in boeken

Bij rouw en verlies denken we vaak aan een overlijden, al zijn er andere vormen van verlies. De manier waarop dat verwerkt wordt is persoonlijk, iedereen beleeft dat op zijn eigen manier. Tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg boeken over allerlei vormen van rouw.

Mijn eigen ‘rauwe’ ervaring betreft het overlijden van mijn ouders toen ik nogal jong was (23 en 26 jr). Bovendien stierf mijn vader door toedoen van een ander (moord). Dat is zacht gezegd, een nogal traumatische ervaring.

Dat heeft nog wel 30 jaar geduurd voor ik daar in kon duiken en dat kon opschrijven. Het hele verhaal heb ik spannend proberen te brengen, gecombineerd met mijn eigen verwerkingsproces in: tot zwijgen gebracht   Mijn eerste roman Het verdwenen thuis gaat over het leven, onze relatie en de dood van mijn (Indische) moeder.

Ga je zelf door momenten van rouw, schroom niet en zoek hulp. Er zijn genoeg rouwdeskundigen, vaak opgeleide ervaringsdeskundigen. Geef de moed niet op, zoek naar luisterende oren bij maatschappelijk werk, ervaringsdeskundigen of bij een pastoraal team in een kerk.

Boekenlijsten

Omdat ik zelf steun heb gehad aan boeken van anderen, heb ik boekenlijsten gemaakt met boeken over rouw en verlies. Zie de subpagina”s; Rouw na een moord   en ; Verlies van je ouder(s)