Kefalonia

Nadat we een paar jaar geleden genoten van Kreta, wilden we graag nog een Grieks eiland bezoeken. Dat werd Kefalonia. Een van de Ionische eilanden aan de noordwest kant van het vasteland. Het heeft een beetje de vorm van een apestaartje door de vele schiereilanden zoals Paliki waar wij op verbleven.

Ik ben nogal nuchter en niet gauw lyrisch, maar dit eiland is echt prachtig. Al heeft het eiland veel doorstaan, er zijn meerdere aardbevingen  geweest, de recentste in 1953. Die heeft 600 mensenlevens gekost en 300 dorpen in een ruïne veranderd. Inmiddels is alles herbouwd, al zijn er hier en daar nog herstel werkzaamheden gaande. De huizen zien er heel kleurrijk uit, doen een beetje Caribisch aan, meestal geel/oranje.

Auto

Een huurauto heb je zeker nodig wil je al het moois zien wat het eiland te bieden heeft. In een week hebben wij dat niet gehaald, al zagen we veel prachtige natuur, adembenemende uitzichten en mooie stranden. Ons appartement was op een van de mooiste locaties, Petani resort vlakbij Petani Beach via Eliza was here. Wij zaten op de hoogste verdieping en ik kon niet genoeg krijgen van ons uitzicht op zee en de zonsondergangen. Ontbijt was inbegrepen, beneden naast het zwembad. Elke dag werd je kamer schoongemaakt en kreeg je verse handdoeken. De Grieken hier zijn enorm gastvrij en vriendelijk, en we hadden hier een uitstekend verblijf.

Stranden

De maand mei is een aanrader om een Griekse eiland te bezoeken, omdat dan de bougainville en andere struiken bloeien. Juni is het al wat verdorder en 30 graden of meer. Wij gingen er niet heen om in de zon te liggen, toch bezochten we kort enkele stranden. Het water is er super helder en ziet er mooi uit van boven. Petani Beach  vlakbij ons appartement was onze favoriet. Vooral tegen zonsondergang kun je daar prachtige foto’s maken en er zijn twee eettentjes met vriendelijk personeel.

Als je afdaalt naar de stranden zijn de uitzichten prachtig. Soms valt de plek tegen als je er bent zoals Myrtos beach in het noorden bij Assos. Er stond geen enkele strandtent en al ons drinken was toen op en het was heet. De wc was een gruwel, dus keerden we direct om. Als je een koeltas vol bij je hebt  en een man bent (makkelijker plassen) is het denk wel uit te houden.

Assos

Vooral het dorpje Assos in het noorden van Kefalonia op een klein schiereiland gelegen, is de moeite van een bezoekje waard. Je parkeert aan de rand en loopt het oude stadje in en kunt direct op een terras aan het haventje zitten met zicht op de mooie huizen. Erna hebben we in het stadje rond gelopen en genoten van de vele kleurenpracht van de bloemen en huizen.

Daarna zijn we de berg opgelopen naar de burcht, de oude vesting. Dat is bijna 2 km op een slingerende geplaveide grote weg. Dat duurt langer en is eventueel te doen met een buggy. Je kunt de route inkorten, er stond een bordje. Dan loop je op een pad langs de afgrond in een steile weg omhoog en kom je buiten adem boven (zoals ik) Daar heb je goede wandelschoenen en conditie voor nodig. Vanaf de burcht heb je een mooi uitzicht op het stadje en als je de langere weg naar beneden loopt, blijf je de uitzichten punten fotograferen.

strandschoenen

In het zuiden van Paliki zagen we op een bewolkte dag Xi  beach (foto) en Lipeda (rood zand). Mijn advies is, neem waterschoenen mee voor de overige stranden waar stenen liggen. We gingen naar het mooie strand Antisamos bij Sami aan de oostkant van Kefalonia. Op blote voeten was het een pijnlijke worsteling om in het water te komen. Al gauw werd ik omsingeld door prachtige lichtgroene vissen. Ik riep mijn man om mijn oude mobiel te brengen. De Nederlanders langs de kant hadden weer wat te lachen op deze bewolkte dag  toen ze mijn gestuntel zagen om mijn voeten en mobiel te sparen. Sommige stranden zijn gedeeltelijk gevuld met strandstoelen van restaurants. Om daarop te liggen moet je betalen, maar neem je een cappuccino van 4 euro heb je soms ook een stoel voor een hele middag.

Wegen

Rijervaring is gewenst, je moet niet bang zijn om continu in de bergen te rijden en de vele haarspeldbochten langs ravijnen te nemen. Er zijn geen snelwegen, of snelle manieren om aan de andere kant van het eiland te komen, al kun je met de pont van Argostoli naar Lixouri een stuk afsnijden. (6,80 auto en 2 personen). Onderweg zong ik regelmatig; gat in de weg. Soms zag je een oranje net, of een vreemd opgestelde paal. Dan had je al hobbelend door waarom die er stond. Er werd gewerkt aan herstel van de wegen door Europese subsidies.

Gevaarlijk wordt het als je tegenliggers de haarspeld bocht iets te ruim neemt. Op een dag reden we op 1000 meter hoogte op een rustige bergweg en na een bocht kwam er een auto recht op ons af die links aanhield. Gelukkig stonden wij direct stil, anders was het een frontale botsing geweest. Deze asocialen lachten en draaiden toen pas de auto naar rechts, of waren het verwarde Engelsen? Ongelooflijk dat men zonder overzicht gewoon links gaat rijden.

Geiten en schapen

Wat je vaak tegenkomt als je in de bergen rijdt, vooral in de ochtend of bij zonsondergang, zijn kuddes geiten. Op de ochtend van ons vertrek heb ik vier kuddes geteld in een uur, wel of niet met herder. In een restaurant stond er op een menukaart free range goat;  ik vermoed scharrelgeit. We grapten dat het misschien een aangereden berggeit was die ze dan aanbieden. Toeristen zoals wij stopten als we ze op de weg zagen en gingen filmen en fotograferen, Grieken rijden flink door als ze geiten op de weg zien. Elke ochtend hoorden we belletjes en kwam er een kudde schapen voorbij ons appartement die de wei in werd gestuurd door een herder in een oude auto. In de avond kondigde het geklingel van hun bellen hun terugkeer aan.

Argostoli

De hoofdstad van het eiland is gelegen ten noorden van het vliegvel. Om vanuit daar in schiereiland Paliki te komen kun je de veerpont van Lixouri nemen. Of je kunt omrijden via de weg rondom het schiereiland. De vaart van Argostoli naar Lixouri is een mooie vaart met uitzicht op de steden. In Argostoli zijn genoeg souvenirwinkels, maar verder heb ik weinig winkels open gezien. Voor jongelui die van het stadsleven houden moet je niet op dit eiland zijn. Er is wel een club aan het strand, een plek waar je niet in de diepe gaten moet vallen als je gedronken hebt.

Grotten

We hebben Melissani Lake bezocht bi Sami, een grot met een open dak. (toegang 6 euro) Je komt er door een tunnel en krijgt dan een korte rit in een bootje langs de grot. De moeilijk Engelse sprekende Griek vertelt je weinig, zet je graag op de foto en hoopt op een tip. Ondertussen kun je leuke foto’s maken, vooral in de ochtend als de zon schijnt is dit wel iets wat je gedaan moet hebben.

We besloten erna door te rijden naar de vlakbij gelegen Drongarati grot (5 euro toegang) Deze oude druipsteengrotten zijn pas sinds 1963 toegankelijk voor bezoekers. Vroeger woonde er een draak in volgens de mythe.

Goede wandelschoenen zijn hier geen overbodige luxe. We werden gewaarschuwd dat het ‘slippery’ kon zijn. Op de vloerbedekking en de paden was het inderdaad erg nat. De afdaling naar de grot is niet geschikt voor buggy’s of voor mensen slecht ter been.

Van de vele stalactieten (van boven naar beneden) was soms de onderkant afgesneden om onduidelijke redenen. De stalagmieten die van onderen naar boven groeien leken soms wel beelden. Door het namaaklicht was het nogal oranje binnen, we hebben de akoestiek even uitgeprobeerd daar we net na een bus Engelsen kwamen en de grot helemaal leeg was. Er worden in de lege ruimte beneden wel eens concerten gegeven.

Kloosters

We hebben maar een klooster bezocht dat ook open was voor publiek. Dat was het vrouwenklooster Agios Gerasimos wat een bedevaartcentrum is geworden. Toen de monnik Gerasimos die jaren in een grot leefde, twee jaar na zijn dood werd opgegraven was zijn lichaam nog in goede staat en rook zelfs lekker. Hij is toen heilig verklaard. Het kerkgebouw aan het begin is modern. Verderop staat een ouder kerkje waar de relieken van Gerasimos liggen. Vrouwen dienen geen korte broek aan te hebben daar binnen, maar ik zag veel toeristen die zich er niet aan hielden. Van binnen ziet het er bijzonder uit en heeft een Grieks orthodox aandoend interieur.

Agia Efimia

Onderweg naar Sami kwamen we langs het leuke havenplaatsje Agia Efimia waar het barst van de pleziervaartuigen van Engelsen. Wij vonden het zo leuk dat we in de avond terugkwamen om er te eten bij Spiros, wat heel aangenaam was. Er was een supermarkt en zelfs een geldautomaat (grijp je kans, die zijn er niet veel op het eiland)

Nationaal park en berg Ainos

We zijn helemaal doorgereden naar de top van de berg Ainos 1620 meter. De laatste kilometers leiden je naar de top en dan moet je weer omkeren, de weg gaat dan niet verder. Het is veel geslinger om er te komen, maar het uitzicht is de moeite waard. Eerst schrik je van de telecommasten, die op een windige dag een onheilspellend gezoem opleveren. Loop er toch even heen, dan heb je ineens een fenomenaal uitzicht op het eiland bij helder weer. (foto links) Zelfs vanaf die hoogte zie je hoe helder de stranden zijn, Ook kom je daar weer een verdwaalde berggeit tegen.

Lixouri

Dit stadje lag op 10 km van ons appartement en leverde ons de supermarkten. De botanische tuinen in het zuiden zijn alleen van 9 tot half 2 open, daar waren we net te laat voor. Er is niet heel veel te beleven in het stadje, behalve de haven waar de ferry de passagiers en auto’s vervoert naar Argostoli. Er zijn een aantal restaurants, wij hadden vooral goede ervaring met het leuke tentje iscream (Griekse humor) Erg lekker ijs en taart en koffie is daar te krijgen.

Kortom kefalonia is een prachtig eiland en een bezoek van 8 dagen of meer waard. Tips: Neem voldoende cash en waterschoenen mee.

Boekjes over het eiland; Voor geschiedenis, cultuur en tochten: Kefalonia & Ithaka. Desy. 2007 Uitgeverij Toubis ISBN 978-960-540-733-9 en Kefalonia en Ithaka. Bartho hendriksen en Leo Platvoet. Odysee reisgids, 2016

Alle foto’s © cecilesboeken. Pinnen kan met link naar deze site, kopieren alleen met bronvermelding svp. Bedankt!

Voor meer foto’s kijk op mijn instagram en pinterest acount. Op mijn pagina fotografie deel ik kort iets over mezelf.

 

Please follow and like us:
error

Over

You may also like...

Reacties gesloten.