Fietsen in Dordrecht

Waarom zou je altijd ver weg moeten gaan om wat moois te zien? Het fietsen op het eiland van Dordrecht is al zo mooi! Op een vrije dag besloot ik om in de buurt een route uit te zetten via fietsknooppunten. Die borden waar je normaal langs fietst, zonder ze op te merken.

Met deze zelf uitgestippelde route ga ik fietsen naar het zuiden van het eiland van Dordrecht. De mobiel zet ik in de houder op het stuur, en een andere mobiel neem ik mee voor de foto’s. (samsung note 4). Ik fiets ontspannen om te kunnen stoppen om foto’s te maken en de voor mij bekende plekken vast te leggen.

De route 20 km langs de zuidelijke rand van Dordrecht

Voordat ik bij het eerste knooppunt kom, lijkt het alsof ik word uitgezwaaid door een apart dier op de weg. Ik stop en benader hem voorzichtig voor een foto. Hij oogt gevaarlijk, deze Amerikaanse rivierkreeft die vermoedelijk uit de sloot is gekropen. Hij houdt een poot omhoog ter afwering van zijn vijanden. Van mij heeft hij niets te vrezen, en ik vervolg mijn route.

Mijn eerste knooppunt is 81, en meteen besluit ik van elk bord een foto te nemen. Al zijn de kruispunten zelf niet altijd de meest fotogenieke plekken. NB Kom je met de auto en fietsen achterop, kies wijk 8, rijd naar voetbalclub Wieldrecht via Wittenstein, voor een redelijke parkeerplaats.

Het startpunt van mijn route, ik start met de rug hiernaar toe

Na dit punt ga ik links de dijk op richting nummer 75. Je hebt hier zicht op stukken land, waar soms in de verte herten te zien zijn die uit het bos komen. Hier is een nieuwe polder aangelegd jaren geleden; de Louisa of Cannemans polder waar veel wordt gewandeld.

Daarna kom je bij een versmalling in de dijk, vlak voor punt 75. Daar staan deze aardige dijkwoningen, die je ziet als je een blik achterom werpt.

Punt 75 is een kruispunt van wegen. Ik ga rechtsaf naar 42 de nieuwe biesbosch in. Rechtdoor is een mooie route voor een andere keer. Links ga je Dordrecht de bewoonde wereld weer in.

Je kunt het beste fietsen bovenaan de dijk, daar passeer je een manege, waar ook een terras is voor de liefhebber. Verderop is echter ook een restaurantje; de viersprong genaamd mocht je al willen pauzeren.

Een stuk verder passeer je een natuurgebied aan de rechterkant, ook wel de Elzen genoemd. Het is een leuk wandel en fietsgebied, voor een volgende route misschien.


Bij knooppunt 42 is een splitsing en ik ga links richting 43

Het is een mooi stuk om even om je heen te kijken. Al gauw moet ik rechtsaf slaan en kom ik langs een groot veld met papaver. (Een week later blijkt het veld alweer geoogst.) Let op, er klinkt vanuit de app van fietsknooppunten geen stem als je verkeerd gaat.

Inmiddels ben ik bij de dijk aangekomen, voorbij punt 42. Ik ga naar links, een lang eind langs de dijk fietsen richting kop van het land (43). Je kunt ervoor kiezen om bovenaan de dijk te fietsen of beneden op de weg. Dit keer kies ik voor de route beneden, al is de bovenroute op het fietspad ook mooi. Bovenaan fietsend passeer je een haventje en zie je de rivier liggen

Fiets je beneden langs, dan kom je langs de prachtige theetuin; De Griendheuvel die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Je kunt er behalve thee drinken ook iets eten. Het hele jaar door zijn er spullen te koop gemaakt van paardenmelk. Het ligt nogal verscholen achter een oprijlaan met bomen, dus let op het bord aan de weg.

Beneden aan de dijk heb je goed zicht op deze leuke dames.

Op een bepaald punt word ik naar dit smalle fietspad geleidt, die je al eerder kunt nemen, als je de bovenroute kiest. Hier is het lastig passeren als tegenliggers brede fietstassen hebben. Ik duik de struiken in.

Kop van ’t Land

Dan nader ik een belangrijk punt, Kop van het land. Hier kun je rechts met het pontje mee naar Werkendam. Voor je daar bent is overigens nog wel een stukje fietsen, nadat je aan de overkant komt.

Als je omkeert alsof je van het pontje afkomt, zie je dit.

Links ligt nog een oude bunker die je ziet als je weer terug de dijk op gaat. Je kunt ook rechtdoor naar de provinciale weg voor de wijk stadspolders. Mijn gekozen route leidt naar rechts richting punt 44. Dat is een geasfalteerd fietspad, met uitzicht op de velden.

Aan het begin passeer ik dit huisje, waar de chichorei mooi bij kleurt

Op punt 44 ga ik links richting 45, al lijkt me de rechterkant ook mooi

Voorbij punt 44 steek je de provinciale weg over en fietst nog een landelijke route door de polder langs dubbeldam. Hier nader je de zuidelijkste wijk van Dordrecht, Sterrenburg.

Meer lezen over sportieve activiteiten? Zie ook bericht: Hardlopen, waarom zou je dat doen?

Please follow and like us:

About the author