Facebook en ik

Zoeken op social media naar bevestiging door de likes die je krijgt. Dat is wat Facebook met je doet. In ingewikkelde terminologie heet dat; ‘de feedback loops van sociale bevestiging, die een gevoeligheid van de menselijke psychologie uitbuiten.’ Deze zin heb ik niet zelf verzonnen, maar komt uit de docu; facebook en ik.

Tim Verheyden

Deze driedelige documentaire wordt deze weken op Canvas uitgezonden. Tim Verheyden heeft mensen gesproken die bepaalde technieken ontwierpen die ons verslaafd maken aan social media. Ook sprak hij mensen die waarschuwen voor de psychologische effecten van social media.

Al een tijdje was ik van plan na om te stoppen met facebook. Ik keek er nauwelijks meer op, en ik vroeg me af wat ze doen met mijn berichten en foto’s. De oorsprong van fb, zoals te zien in de film: the social network, was om meisjes op hun uiterlijk te beoordelen. Kan daar iets goeds uit voortkomen? Wie wordt er nu eigenlijk beter van al mijn gegevens?

Smartphone

Deze week werd bekend dat je voor 95 euro bekeurd kan worden als je fietsend aan het appen bent. Maar lopend appen mag nog wel. In dit filmpje op youtube zien we Aza Raskin die de ‘scroll,’ heeft ontworpen waarbij alsmaar nieuwe info wordt toegevoegd aan een pagina. Hij heeft geen spijt van het ontwerp, wel van het effect wat het op ons heeft en is geschokt hoe om hen heen iedereen altijd met zijn smartphone loopt.

Mijn facebook voordelen

Sinds 2013 deel ik foto’s en lief en leed met vrienden en familieleden die ver weg wonen. Als schrijver is het goed om zichtbaar te zijn op facebook, op boekensites kun je info over je boek delen. Het was een manier om anderen op de hoogte te houden van mijn belevenissen en schrijfsels, en deel uit te maken van hun leven. Ik was actief lid van diverse groepen en beheerder van een familiesite. Kortom ik had een aardige digitale voetprint.

De voordelen van fb hebben mij er lang van weerhouden te stoppen. Al ben ik open in mijn boeken, ik maakte me toch zorgen over mijn privacy. Ik had al zoveel mogelijk afgeschermd via de instellingen. Soms besteedde ik uren aan het weghalen van oude likes bij mensen die hun pagina op “iedereen” hebben staan ipv op vrienden.

Jason Lanier

Daarnaast baalde ik ervan dat ik naar mijn mobiel greep, ipv naar een boek. Aangezien mijn vak bestaat uit het promoten van lezen. Jason Lanier schreef: ‘tien argumenten om je social media accounts nu meteen te verwijderen.’

Hij waarschuwt tegen de gevaren van social media en adviseert iedereen om hun account te verwijderen. We zijn een proefdier van de bedrijven geworden (lab rats)

Op Instagram (van facebook net als whatsapp) heb ik een nieuwe plek gevonden waar ik foto’s en korte teksten kan delen. De mogelijkheden en reacties daar zijn echter niet zo uitgebreid.

Verwijderen van mijn account

Op een zondag in januari was het zover, ik deelde fb vrienden mee dat ik ging stoppen. Ik nam afscheid in bepaalde groepen waar ik veel in deelde. Voor een familiesite ging ik op zoek naar een nieuwe beheerder. Daarna verwijderde ik oude berichten en foto’s, waar ik uren mee kwijt was. Dat deed ik liever zelf, zolang ik het account nog had. Of die berichten nu echt van internet verdwenen zijn, is echter de vraag.

De volgende ochtend was het zover. Je account verwijderen kan niet, dan moet je volgens mij eerst dood zijn. Facebook gaat het deactiveren, zodat je nog terug kunt keren. De emails heb ik uitgezet, de apps heb ik van mijn mobiel gehaald. Je kunt mijn account niet meer vinden.

Of ik ooit helemaal zal verdwijnen van social media? Dat denk ik niet. Ik wil graag blijven schrijven en iets doen met mijn foto’s. Hoe komen anderen er anders achter waar die staan? Misschien moet ik vaker een blog schrijven? Een van de manieren hoe mensen er achter komen dat deze site bestaat, is…. via social media.

Please follow and like us:

Over

You may also like...

Reacties gesloten.