Willen we meer of minder bibliotheken?

 

Willen we meer of minder bibliotheken?

Het gaat allemaal niet goed met de bibliotheken, volgens het laatste nieuws. Dat er veel bibliotheken zijn gesloten de laatste jaren haalde zelfs het rtl4 nieuws op 27 juli om half 8.

Kijk op de link van uitzending gemist. voor het hele stuk start het op 12.12.

Behalve voor bibliothecarissen die hun baan kwijt raken door bezuinigingen (en daar kan ik helaas over meepraten) is het vooral voor bezoekers van de bibliotheek erg vervelend om ineens een half uur te moeten fietsen i.p.v. 10 minuten. Men raakt behalve de plek waar men boeken of ander materiaal leent, of allerlei activiteiten bezoekt, digi hulp krijgt ook hun buurthuis kwijt. Dat is namelijk wat de openbare bibliotheek voor veel mensen betekent; een plek om een krantje te lezen, een kopje koffie te drinken en even met een buurtbewoner te kunnen kletsen. Een ideale plek tegen de eenzaamheid. Maar daar hebben gemeentes zoals Eindhoven lak aan, daar is men van 10 vestigingen teruggegaan naar 1.

Hier de link naar naar de volledige tekst uit de uitzending

Klik hier op de site van rtl om er achter te komen of jouw bibliotheek ook heeft bezuinigd. De strekking van het nieuws is dat er 300 bibliotheken zijn gelosten de afgelopen jaren. Schrijver Ozcab Akyol reageerde ook hieop met een column. Die vond ik op twitter terug en in diverse kranten. In een krant ging het ineens om 3000 bibliotheken, ach een beetje overdrijven kan geen kwijt om de ernst ervan te laten inzien.

Column van Ozcan Akyol

Op zijn column werd enthousiast gereageerd op twitter door diverse bibliothecarissen. Eindelijk een erkenning van iemand buiten de branche. Maar om eerlijk te zijn, zegt hij niets nieuws. De traditionele bibliotheek bestaat al niet meer sinds de jaren 60. Bibliotheken doen veel meer dan alleen boeken uitlenen, zoals het organiseren van diverse activiteten en cursussen.

Veel cursussen zijn er voor de (oudere) mensen die niet meer goed mee kunnen komen op taal gebied zoals de taal cafe’s of op digitaal gebied. De overheid verwacht dat iedereen ingewikkelde formulieren digitaal kan invullen. Maar er zijn genoet mensen die geen computer hebben of niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Dat maak ik dagelijks mee.

In bibliotheken worden cursussen gegeven zoals digisterker, er is digi-hulp beschikbaar. Voor andere leeftijdcategorien zoals kinderen en jongeren worden er boeiend activiteiten georganiseerd zoals theater, films, workshops, voorlezen, knutselen enz..Teveel om hier even op te noemen, kijk daarvoor op de website van je plaatstelijke bibliotheek…. Als die nog bestaat.

 

Een tweede discussie die niet het nieuws haalde maar vooral intern bleef is de volgende.

willen we meer of minder vrijwilligers in de bibliotheken?

Jouke Bethlehem directeur bibliotheken Noord Friesland zwengelde deze discussie aan middels een bericht op linkedin. Daar heb ik toen kort op gereageerd.

 

Ik was blij dat er iemand is die de inzet van meer vrijwilligers in de bibliotheek verontrustend vind. Daarna schreef hij uitgebreider zijn visie hierop en uiteindelijk stond het hele verhaal in bibliotheekblad

 

Blijkbaar maakt niemand zich zorgen. Een deel van de daling van beroepskrachten komt door mensen die met pensioen zijn gegaan. Er zou meer werk beschikbaar komen schreef bibliotheekblad voorspellend de jaren ervoor. Maar die verwachting kwam niet niet uit. Ze hadden niet gerekend met de grote bezuinigingen die eraan kwamen. Er zijn tussen 2010-2015 veel betaalde krachten ontslagen (dat overkwam mij  2 x in die periode)

Of er ook mensen hun baan zijn kwijt geraakt wegens de inzet van vrijwilligers weet ik niet. Daar was veel om te doen de afgelopen jaren in Bibliotheek Utrecht. Maar de rechter heeft dat weer teruggedraaid (zie link in bibliotheekblad)

 

 

In de bibliotheek waar ik nu werk (ja de wonderen zijn de wereld nog niet uit) werd er gevraagd of er iemand was die op deze discussie over vrijwilligers wou reageren: “laat wat van je horen als je baan je lief is”

Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Hierna mijn korte reactie n.a.v. mijn ervaringen afgelopen tien jaar in meerdere organisaties en tientallen bibliotheken in Zuid Holland. Er is natuurlijk veel meer over te zeggen. Toch reageerde er verder nog niemand. Durft men niet?

NB Als je op de discussie wilt reageren kun je dat beter zelf op de pagina bij het bibliotheekblad doen, daar is je invloed groter.

NB Wil je op mij reageren, kies bovenaan een van social media of onderaan deze pagina

 

Please follow and like us:

Over

You may also like...