Waargebeurde boeken

Wat is het toch dat waargebeurde boeken zo populair maakt? Het haalde zelfs het journaal (zie filmpje youtube). Dat item ging over de stijging van de boekenverkoop, wat blijkbaar nieuws was. “Vooral die van de boeken over het echte leven,” zegt men aan het eind. Blijkbaar willen mensen graag meekijken achter iemands gordijn of lamellen. jJe hoort van toeristen wel eens dat ze verbaasd zijn dat je in veel huizen in Nederland vanaf de straat zo de huiskamer in kunt kijken. 

Als je in Google zoekt naar waargebeurde boeken, vult je scherm zich met titels over onrecht dat mensen is aangedaan. Dat onrecht kan varieren van een misbruik verleden, ontvoering, moord of een ander heftig probleem. Die boeken lees ik zelf niet graag, al schreef ik wel een boek wat tot dit genre behoort (Tot zwijgen gebracht).

Een ander groot deel van de waar gebeurde boeken betreffen patient-ervaringsverhalen. Eerder noemde men deze boeken egodocumenten. Deze boeken geschreven door ervarings deskundigen kunnen anderen helpen die door een soortgelijk proces gaan. Ook voor gezonde mensen is het boeiend om je te verdiepen in andermans ellende. Met name voor medici lijkt het me goed om de andere kant van het ziek zijn te leren kennen. Mijn nicht Louise Hompe schreef een mooi boek over het leven na borstkanker: K en nu verder.

Bibliotheek plaatsing

Het genre waargebeurd is lastig in te delen in de bibliotheek. De inhoud van waargebeurde boeken is vaak informatief, dus worden de boeken geplaatst bij non-fictie. De bibliotheek site zegt over een bepaald genre: “Je verzint het niet! Waargebeurde verhalen dicht bij de feiten, maar met verbeelding opgeschreven. Dat is verhalende non-fictie”  De website van de landelijke bibliotheek heeft biografien en waargebeurde boeken die als e-book zijn verschenen op haar site verzameld. 

Mijn boek Tot zwijgen gebracht staat in de bibliotheek bij rouwproces als onderdeel van de Pim rubriek geestelijk leven (of siso 418.7). Dat is een plek waar mensen niet gauw zoeken naar waargebeurde boeken. Als er ruimte vor is, komt de bibliotheek de lezers tegemoet door deze boeken in een aparte kast te zetten of op een display te plaatsen. Ter onderscheiding wordt aan de boeken het etiket: “Waar!” toegekend.

Boekenlijsten op deze site

Waar gebeurde verhalen van onbekende Nederlanders, daar moet vaak een haakje aanzitten, zeggen uitgevers. Iets waardoor het actueel is, goed gaat lopen en verkoopt, anders hebben ze er geen interesse in. Stel je bent de zus van een bekende crimineel …. Dan is je boek in een dag uitverkocht (Judas). Ben je een nabestaande die pas 30 jaar later met haar verhaal naar buiten komt, dan is het geen hype. Toch verdienen boeken van nabestaanden en mensen die hun rouwproces beschreven ook aandacht. Vandaar dat ik op deze site voor een paar categorien een pagina heb gemaakt met korte uitleg en tabellen met boeken. Deze drie genres heb ik gekozen:

  • Familiegeschiedenissen, Waarin (bekende) schrijvers historisch het verhaal van hun (voor) ouders beschrijven, deze boeken lezen vaak als een roman.
  • Rouwverwerking: bevat informatie en artikelen over het thema en boeken van nabestaanden.  Deze bevat de suppagina verlies van je ouder(s): met boeken waarin de schrijver het overlijden van zijn ouder(s) beschrijft of andere ervaringsdeskundigen over het rouwproces en de pagina rouw na een moord

.ik sta verbaasd over de onbeschaamdheid, waarmee een dichter of romanverteller u iets op de mouw durft spelden, dat nooit gebeurd is… Multatuli, Max Havelaar.

Please follow and like us:

Over

You may also like...