Spreekrecht

Er is steeds meer onderzoek naar rouw na moord, voornamelijk door deskundigen vanuit hun discipline. Echter de nabestaanden zelf, schrijven zelden een boek over hun traumatische ervaringen. Een aantal exemplaren heb ik inmiddels ontdekt en staan in een tabel op mijn pagina rouw na moord. Ik zelf heb jarenlang gezwegen wat ons als familie overkwam, uit schaamte en schuldgevoel, en durfde niet te vertellen dat mijn vader dertig jaar geleden stierf door een misdrijf. Als mensen er niet naar vroegen, begon ik er niet over. Je hebt een luisterend oor nodig, iemand die goede vragen stelt, en jouw pijn uit je binnenste naar boven wil halen (Alleen therapeuten en goede vriendinnen doen dat). 

Spreekrecht

Die lange tijd van zwijgen is nu voorbij. Ik doorbreek de stilte rond mijn vaders moord met mijn boek: ‘Tot zwijgen gebracht.’ Dit is een true crime die mijn overleden vader weer een stem geeft. Mijn doel is niet om ‘verhaal te halen’ of een ‘oude rekening te vereffenen.’ Maar ik wil mijzelf, en mogelijk anderen, het spreekrecht teruggeven. Een recht dat ik als nabestaande wettelijk nog niet had in de jaren tachtig.

De laatste jaren krijgen slachtoffers en nabestaanden steeds meer rechten in de rechtszaal. Ze mogen vertellen wat een misdaad hun doet. Er is zelfs een programma op tv die laat zien wat het voor de nabestaanden of slachtoffers betekent. Die kansen hadden wij nog niet als familie in de jaren tachtig. Het wettelijk spreekrecht is pas ontstaan in 2005. Omstreeks die tijd heb ik ook mijn geestelijk of emotionele spreekmogelijkheden of recht teruggekregen, toen ik leerde beter voor mezelf op te komen. 

Schrijf therapie

Schrijven over je verdriet kan helpen om het beter te verwerken. Toch schreef ik nooit op de moeilijkste momenten, dat deed teveel pijn en haalde emoties juist naar boven. Als je een familielid verliest door moord, wil je de zaak zo gauw mogelijk achter je laten en doorgaan met je leven. Pas na ruim 25 jaar begon ik alles over mijn vaders dood op te schrijven. Het herschrijven, verbeteren en aanpassen van het verhaal had als eerste doel dat het een spannend verhaal zou worden. Maar uiteindelijk heeft het er ook toe bijgedragen dat ik mijn verdriet beter hebverwerkt.

Reclame voor jezelf?

De tijd is aangebroken om met het boek naar buiten te komen en dat is lastig als je niet graag praat over jezelf (Mijn man zou lachen als hij dit las). Reclame maken is een beetje genant gezien het onderwerp en bepaald geen leuk verjaardags of kapperspraatje. “O heb je een boek geschreven, wat leuk! Waar gaat het over?” En dan moet je mensen iets vertellen, wat je eigenlijk niet wilt. Aan de andere kant hoef ik me nergens voor te schamen! Het is ons als familie overkomen, maar ik ben geen slachtoffer, maar een vechter!

Tegenwoordig komt elke zaak uitgebreid in het nieuws en is de familie in beeld. Wij zijn onzichtbaar gebleven voor de media en dat zou ik het liefst zo houden. Aan de andere kant hoeft mijn vader niet vergeten te worden, vanwege zijn akelige dood. Op mijn nieuw ontworpen boekenlegger noem ik zijn dood dan ook een vergeten misdaad.

Hoop en troost

Thriller auteur Marelle Boersma verwoord het treffend;‘Kwetsbaar leven en rauw verdriet zijn verweven in een ontroerend verhaal. Cecile geeft de lezer een inkijkje in het leven van haar vader dat zo ruw beëindigd is ’ 

Mijn hoop is dat het boek naast een page-turner (reacties van eerste lezers) tevens een boek zal zijn waar anderen een vorm van herkenning en troost in vinden. Men hoeft (gelukkig) niet precies hetzelfde te hebben meegemaakt om dat te ervaren. Het is dus mogelijk om na zoiets heftigs weer je leven op te pakken. Waar ik mijn kracht uit haalde was mijn geloof, mooie teksten en muziek. De slachtofferhulp die men mij aanbood de eerste middag op het politiebureau heb ik afgewezen. Het viel me toen rauw op het dak en ik had geen klik met de vrouw die 30/40 jaar ouder was.

NB Ik sta er open voor om over dit onderwerp te komen spreken (Wat ‘dit’ precies betekent kun je ruim opvatten) Ik heb tenslotte spreekrecht gekregen.

Tot zwijgen gebracht: de zaak van mijn leven. Droomvallei uitgeverij  ISBN 978-94-92844-01-9 14,50 of formulier onderaan de site invullen

NB De boeklancering was op 18 november Dordrecht 14 uur in Bonfire. Zie voor een kort verslag dit bericht

Please follow and like us:

About the author

Geef een antwoord