Handlettering en zentangle

Ken je dat nog, dat je op school je verveelde, en dan letters ging tekenen? Van die letters met een schaduw. Of dat je in het hoekje van je schrift, nog meer hoekjes en rondjes tekende tot de meester boos werd op je vlekkerige schrift en je een 5 voor schrijven kreeg?

Handlettering

Er is hoop. Je bent gewoon een kunstenaar, als kind was je al bezig je voor te bereiden op modern art; die van handlettering. Zeg maar, mooie letters tekenen. Niet zo lang geleden heb ik ontdekt dat er een naam is voor iets wat ik altijd al deed. Het is officieel en ik voel eindelijk erkenning, ik mag kliederen, alleen subsidie ontbreekt nog.

Hoe maken ze die letters nu zo mooi en sierlijk? Het lijkt makkelijker dan het is. Dat heb ik allemaal ontdekt op een workshop die Helene Pieters ooit op mijn werk gaf. Ze legde het uit tot in de puntjes. Ja ook in de bibliotheek blazen we oude ambachten nieuw leven in en gaan we met onze tijd mee.

We begonnen bij het prille begin, met het oefenen van letter soorten op ruitjespapier. Daarna kozen we een citaat uit. Op een A5 vel maakten we een compositie, zeg maar klad, op welke plek we de woorden wilden schrijven, voor we dat in het eggie gingen doen. Je kunt eerst met een potlood beginnen en dan met een fineliner. Als je die uitgumt, vlekt je letter, bij mij in ieder geval. Dat noem ik dan hand-klettering. Maak daar gewoon een nieuw soort lettertype van en niemand die het ziet. In de horeca gebruikt men ook vaak handlettering. Op een schoolbord wat buiten staat, schrijft men bv. pompoensoep, of cappuccino met gebak voor 3,50. Kijk daar kom ik dan meteen op af.

Er zijn tegenwoordig op veel plekken cursussen te vinden. Je kunt ook gewoon in de boekhandel wat boeken erover halen, of op internet naar filmpjes zoeken. Duur is het niet, een paar speciale stiften of krijtjes en papier en je komt een heel eind.

Zentangle

Onlangs was ik op een boekpresentatie en daar hield iemand een workshop over Zentangle. Je tekent binnen een vierkant, diverse patronen. We begonnen met een leeg vierkantje en zetten er vier puntjes op. Daarna zet je een schuine streep diagonaal. Hierna kies je welk patroon je gaat vullen op dat vlak. Het is heerlijk rustgevend zei ze. Dat klopt, iets wat ik in momenten tussendoor kan doen, in plaats van altijd op die mobiel te kijken. Om het in de trein te doen gaat niet lukken denk ik, die schud te veel. De naam komt van wirwar, knoop of omarming volgens internet. En ik maar denken dat het met rectangle te maken had.

Op de fiets terug dacht ik: weer iets wat onder een engelse naam een trend aan het worden is. Er zijn blijkbaar mensen zo slim geweest om het tekenen van figuren, patronen tijdens vergaderingen, lessen, een Engelse naam te geven en het te ‘verkopen.’  De bedenkers, van deze hype (volgens henzelf) zal ik hier even linken voor als je er meer van wilt weten en ermee wilt oefenen. Het wordt tijd dat ik dingen die ik doe, eens ver-Engels en er een leuk creatief boek over schrijf, Wie weet creeer ik dan ook een nieuwe hype en kan ik gaan rentenieren.

Bullet journaling

Tegenwoordig mag je bij je letters ook allerlei gekke tekeningetjes maken. Dat noemt men dan doodles. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is kunst. Maanden later na de eerste workshop ben ik in een kantoorboekhandel, zoekend om mijn boekenbon uit te geven. Wat wil het geval? Er is weer een nieuwe trend, waar ik het volgende boek bijkocht: Bullet journaling. Het is op een creatieve manier lijstjes maken van alle dingen die je nog moet doen. Sorry als ik het zo simpel uitdruk, ik moet het boek nog gaan lezen. Wie weet volgt er nog wel meer.

 

Please follow and like us:
error

Over

You may also like...