De uitnodiging

Ooit las ik het boek De Uitnodiging van W. Paul Young. Het boek is nu actueel omdat het verfilmd is; The Shack. Het volgende boekverslag schreef ik al in 2011.

De uitnodiging  

Na lange tijd weer een boekenrubriek van mijn hand. Dat ik ruim een half jaar niet schreef heeft alles te maken met het onderwerp van dit boek. Ik werd hierop geattendeerd door het programma: op zoek naar God. Hierin worden bekende Nederlanders geholpen worden in hun zoektocht naar God. De Judoka Dennis v.d. Geest sprak met de schrijver Paul Young. Dennis had van te voren het boek gelezen. In de uitzending van 22 december (2011) laat de EO dit boeiende gesprek tussen hen zien.

Mack, de hoofdpersoon heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Hij is inmiddels gelukkig getrouwd en heeft vier kinderen. Het grote verdriet in zijn leven  is de ontvoering en vermissing van zijn dochter van vijf jaar. Zijn leven veranderde er totaal door. Hij is boos op God en heeft moeite Hem nog te vertrouwen. Waar was God toen zijn dochter werd meegenomen, waarom heeft Hij niet ingegrepen?

Papa

Op een dag komt er een briefje in zijn brievenbus van ‘Papa,’ de naam van God in hun gezin. Mack wordt uitgenodigd om naar “de” hut komen. Als zijn gezin een weekend weg is, gaat Mack alleen naar de plek waar de laatste tekenen van zijn dochter zijn gevonden. Hij heeft daar bijzondere ontmoetingen met God  (die zich aan hem toont als een grote zwarte vrouw). Mack ontmoet daar Jezus en de persoon van de Heilige Geest (Aziatische vrouw). Al zijn vragen en worstelingen kan hij aan hen kwijt. Zijn boosheid over zijn verdriet uit hij vrijelijk.

De antwoorden die hij krijgt getuigen van wijsheid en inzicht. Er gebeuren bijzondere dingen die een genezende werking op hem hebben. Niet alleen zijn kijk op het verleden verandert, hij komt er totaal veranderd uit.  Aan het eind van het boek is het niet duidelijk of de gebeurtenissen echt hebben plaatsgevonden.  Mack kan wel de vindplaats van het lichaam van zijn dochter aanwijzen.

Drie eenheid

Tot zover mijn oude boekenrubriek. Deze week, 25 juli 2017 kwam ik ergens het blad Metamorfose tegen (2e kwartaal 2017).Dit is een magazine voor pastoraat en hulpverlening. Daarin stond een boekverslag van dit boek, omdat het nu actueel is vanwege de verfilming. Nu had ik onlangs al op internet ontdekt dat het boek omstreden is onder bepaalde christenen.

Dr Albert Mohler jr een zuidelijke baptist uit de VS, (die daarmee mijn vooroordeel over hen weer bevestigt) noemt het boek ketters en afgoderij. “De veronderstelde onderdanigheid van de Drie-eenheid aan een mens – of aan alle mensen is een theologische innovatie van het met meest extreme en gevaarlijke soort de essentie van afgoderij is zelfaanbidding.” Nogal grote woorden die deze man gebruikt. Albert Mohler jr, is volgens Wikipedia een van Amerika’s belangrijkste Evangelicals en theologen. Met zijn beschouwing van deze roman tootn hij een gebrek aan medeleven. Het boek gaat over de mens die lijdt,  die strijd levert met zijn geloof in God nadat hij iets gruwelijks heeft meegemaakt. Dan past geen oordeel maar alleen zwijgen, zoals Jobs vrienden de eerste 7 dagen deden.

Wat ik mis is afschuw en medeleven met wat het hoofdpersonage meemaakt. Het gaat Mohler alleen om de juistheid van de theologie. Maar het is een roman dus daar kun je het boek ook niet op afrekenen. Het is geen theologische studie over het lijden in deze wereld. Dat pretendeert de schrijver ook niet. Deze doctor kan wat mij betreft zijn schoolgeld terughalen als hij niet leert om menselijk leed in een boek te doorgronden.

William Paul Young 

De schrijver deed een poging om te schrijven over de strijd die een mens heeft om in God te blijven geloven nadat zijn dochter is vermoord. Het zou om een waar gebeurd verhaal gaan van iemand anders. De roman is een creatieve vorm om verdriet te verwerken en verwoorden. Iets waar je alleen maar respect voor kunt hebben. Hij heeft overigens meerdere prachtige boeken geschreven waarvan een aantal in het Nederlands zijn vertaald; De oversteek (pas gelezen, ook erg mooi), Eva, God is goed en ik niet. Een andere recensie van het boek De uitnodiging is te vinden op een site voor refo’s (wat ik niet ben) refoweb , zelfs daar heeft men er minder moeite mee dan deze southern baptist Mohler.

update 12 november: De film moet ik nog steeds gaan zien. Vandaag werd een stukje getoond bij ons in de kerk. Omdat mijn boekpresentatie (Tot zwijgen gebracht) eraan komt, kwam dit extra hard binnen. Ik begrijp de man wel uit de film, al koos ik te snel voor vergeving van de dader. Als ik tijd heb om het te kijken, zal ik dit bericht aanvullen, of een nieuwe bericht schrijven

 

Please follow and like us:

Over

You may also like...