boeken bieden troost

‘k Nam een boek: ik ging wat lezen: En ik voelde minder pijn. Hiëronymus van Alphen (1746-1803)

Mij kan niets gebeuren. Ik heb me net nog laten keuren, zong Paul van Vliet ooit. Maar die vlieger gaat helaas niet op. Er kan je gewoon iets vreselijks overkomen. Mijn man kijkt graag Air crash, behalve vlak voordat we op vliegvakantie gaan. Hij zegt altijd, dat de kans groter is dat je omkomt in het verkeer, dan in een neerstortend vliegtuig. Ik ben niet zo van die statistieken. Dat ik op mijn 26e al wees was had statistisch gezien niet mogen gebeuren.

Lezen helpt genezen

Op de pagina lezen helpt genezen. wordt beschreven wat bibliotherapie precies is, en welke doelstellingen en vormen er zijn. Boeken kunnen herkenning geven, bieden soms een vorm van bibliotherapie. Bepaalde boeken hielp mij ook in mijn proces van rouwverwerking. Er zijn nu eenmaal dingen waar je niet makkelijk over praat, maar waar je liever in je eentje over leest. 

Het boek “Zonder moeder” van Hope Edelman kwam uit in 1994. (De huidige titel Dochters zonder moeder) Deze Amerikaanse verloor haar moeder op 17 jarige leeftijd en ging op zoek naar boeken en ontdekte dat er weinig geschreven was over het verlies van een ouder. Daarom besloot ze tijdens haar psychologie studie zelf over haar ervaringen te  schrijven. Dit boek bood mij veel herkenning. Vooral omdat ik het meemaakte op een leeftijd dat ik sterk en flink wou zijn en geen emoties toeliet. precies dat schreef zij in haar boek.

Bibliotherapie

Als ervaringsdeskundige leef ik mee met mensen die rouw en verlies hebben meegemaakt. Ik heb over mijn eigen ervaring geschreven, maar ben ook op zoek gegaan naar boeken van anderen met gelijksoortige ervaringen. In dit bericht wil ik aandacht geven aan de boeken over diverse vormen van rouw en verlies. Sommige mensen lezen liever romans, of iets luchtigs lezen.

De boekenlijsten die ik heb samengesteld staan onder de hoofdpagina boeken over rouw en verlies. Op die pagina heb ik subpagina’s gemaakt met boekenlijsten over diverse vormen van rouwverwerking zoals; Rouw na een moord  en  Verlies van je ouder(s) en Lijden en zingeving

Nabestaanden moord

Na de dood van mijn vader was het boek: “Als het kwaad goede mensen treft,” van de Amerikaans- Joodse Rabbijn Harold Kushner voor mij een eye-opener. Hij stelde de vragen die niet in mijn omgeving hardop werden uitgesproken, of die ik zelf niet durfde toe te laten. Het boek gaf mij het gevoel dat ik niet alleen stond in mijn strijd. Mensen die een moord in hun familie meemaken, hebben een andere vorm van rouw dan bij een ‘gewoon’ overlijden. Pas de laatste tijd komt er meer aandacht voor de complexe rouw van nabestaanden na een moord.

Hoe complex dat is, heb ik zelf ervaren, zie mijn boek Tot zwijgen gebracht  Het was niet eenvoudig om op te schrijven wat ik hebt meegemaakt als nabestaande bent. Het van-je-afschrijven kan een manier zijn om dingen te verwerken, al komt dan alles boven. Om er na het opschrijven een goed leesbaar en spannend boek van te maken, daar is veel meer voor nodig. Ik heb ervoor gekozen om mijn verhaal zelf op te schrijven en me daarvoor jarenlang te laten onderwijzen in allerlei schrijftechnieken. 

Andere vormen van rouw

Mogelijk ga ik in de toekomst meer subpagina’s maken met boeken over andere vormen van rouw. Mijn keuzes betreffen nu onderwerpen waar ik zelf ervaring mee heb. Zie de hoofdpagina boeken over rouw en verlies. Ik hoop dat er in de verzamelde boekenlijsten, voor iemand een boek zit dat kan helpen of troosten.

Please follow and like us:
error

Over

You may also like...

Reacties gesloten.