boeken bieden troost

‘k Nam een boek: ik ging wat lezen: En ik voelde minder pijn. Hiëronymus van Alphen (1746-1803)

Mij kan niets gebeuren. Ik heb me net nog laten keuren, zong Paul van Vliet ooit. Maar die vlieger gaat helaas niet op. Er kan je gewoon iets vreselijks overkomen. Mijn man kijkt graag Air crash, behalve vlak voordat we op vliegvakantie gaan. Hij zegt altijd, dat de kans groter is dat je omkomt in het verkeer, dan in een neerstortend vliegtuig. Ik ben niet zo van die statistieken. Dat ik op mijn 26e al wees was had statistisch gezien niet mogen gebeuren.

Lezen helpt genezen

Op de website lezen helpt genezen. wordt beschreven wat bibliotherapie precies is, en welke doelstellingen en vormen er zijn. Boeken kunnen herkenning geven, bieden soms een vorm van bibliotherapie. Bepaalde boeken hielpen mij ook in mijn proces van rowverwerking.  

Het boek “Zonder moeder” van Hope Edelman kwam uit in 1994. (De huidige titel Dochters zonder moeder) Deze Amerikaanse verloor haar moeder op 17 jarige leeftijd en ging op zoek naar boeken. Omdat er toen nog weinig over geschreven besloot ze zelf over haar ervaringen te  schrijven. Dit boek bood mij veel herkenning.

Bibliotherapie

Als ervaringsdeskundige leef ik mee met mensen die rouw en verlies hebben meegemaakt. Ik heb over mijn eigen ervaring geschreven, maar ben ook op zoek gegaan naar boeken van anderen met gelijksoortige ervaringen. In dit bericht wil ik aandacht geven aan de boeken over diverse vormen van rouw en verlies. Sommige mensen lezen liever romans, of iets luchtigs rondom het thema.

Anderen houden van boeken waarin soortgelijke ervaringen wordn beschreven. De boekenlijsten die ik heb samengesteld staan onder de hoofdpagina boeken over rouw en verlies. Op die pagina heb ik subpagina’s gemaakt met boekenlijsten over diverse vormen van rouwverwerking zoals; Rouw na een moord en verlies van je ouders

Nabestaanden moord

Na de dood van mijn vader was het boek: Als het kwaad goede mensen treft,”van de Joodse Rabbijn Harold Kushner voor mij een hulp. Hij stelde de vragen die ik niet hardop hoorde in mijn omgeving, hij gaf geen antwoorden. Toch gaf mij dit het gevoel dat ik niet alleen stond in mijn strijd.

Mensen die een moord in hun familie meemaken, hebben een andere vorm van rouw dan bij een ‘gewoon’ overlijden. Pas de laatste tijd komt er meer aandacht voor de complexe rouw van nabestaanden na een moord. Er zijn wordt zelfs onderzoek naar gedaan, maar nog niet toen het mij overkwam.

Hoe complex dat is, heb ik zelf ervaren, en dat resulteerde in mijn boek Tot zwijgen gebracht  Het was niet eenvoudig om op te schrijven wat ik heb meegemaakt als nabestaande. Het van-je-afschrijven kan een manier zijn om dingen te verwerken, al komt dan alles boven. Om er na het opschrijven een goed leesbaar en spannend boek van te maken, is veel meer nodig. Ik heb ervoor gekozen om mijn verhaal zelf op te schrijven en me daarvoor jarenlang laten onderwijzen in allerlei schrijftechnieken. 

De info over mijn boek heb ik gedeeld op een facebook pagina voor nabestaanden van moord en de oprichtster ervan was erdoor geraakt. Dan heb ik mijn doel bereikt als anderen er ook iets aan hebben. Bovendien is het ook een spannend verhaal geworden.

Please follow and like us:

Over

You may also like...

Reacties gesloten.