Het verdwenen thuis

Over de band tussen moeders en dochters is veel geschreven. Die relatie kan heel hecht zijn, of juist gecompliceerd. Zelf heb ik geboft, daar ik een geweldige lieve moeder had. Zij stierf helaas toen ik 23 jaar werd. Een foto van ons (hier ben ik 15). Op dit moment lijkt ik uiterlijk erg op haar, alleen witter.

Na mijn moeders overlijden brak er een periode van een niemandsland aan, ik was een eiland in de stamboom zonder moeder en zonder kind. Op een dag zag ik in een lokaal een poster hangen met dit gedicht van Neeltje Maria Min. Het verwoordde precies mijn gevoel van toen.

Mijn moeder is mijn naam vergeten

Mijn moeder is mijn naam vergeten, mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?
Noem mij, bevestig mijn bestaan, laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan.
O noem mij bij mijn diepste naam.
Voor wie ik liefheb, wil ik heten

Neeltje Maria Min

Inmiddels mag ik de trotse moeder zijn van twee prachtige volwassen dochters. Pas 20 jaar na mijn moeders dood ben ik gaan schrijven over mijn verleden. Dat heeft geresulteerd in twee boeken. Mijn eerste roman kwam uit in 2014; Het verdwenen thuis met als schrijversnaam Lidwien Stok. Mijn 2e boek Tot zwijgen gebracht gaat over de heftige dood van mijn vader.

Mijn eerste roman: Het verdwenen thuis

In het kort het verhaal;

“Iris moet in 1950 noodgewdongen terugkeren naar Nederland uit Nederlands Indie. Ze is hoogopgeleid voor een vrouw in de jaren 50, en oogt door haar Indische bloed licht getint. Ze ervaart soms discriminatie bij haar terugkeer in de Nederlandse samenleving.

Begin jaren zestig vormt ze haar eigen gezin, en krijgt twee kinderen. Ze ervaart een verschil in belevingswereld tussen haarzelf en haar buurvrouwen die zich vooral richten op het huishouden.

Als haar dochter Susanna tiener wordt, gaat ze steeds meer haar eigen weg. Op het moment dat Susanna gaat studeren en verhuist, besluiten Iris en haar man om naar het platteland te verhuizen. Daar wordt Iris na een aantal jaren ziek. Susanna heeft erg veel moeite om hiermee om te gaan, en worstelt met haar geloof.” 

Het boek is niet meer verkrijgbaar in de boekwinkel, alleen via mij of de bibliotheek.

 

Over

Reacties gesloten.